Hi ha persones que no calen presentar, simplement amb el seu nom i cognom ho diuen absolutament tot. Si parlem de referents del periodisme en català, hem de parlar de Jordi Basté. Actualment, director i presentador de l’emissora RAC1. Només amb 10 anys ja estava en un programa infantil a Ràdio Horta. També ha passat per Catalunya Ràdio on va col·laborar en les retransmissions de futbol de Joaquim Maria Puyal i s’encarregava de les del bàsquet. L’any 2004 va aterrar a RAC1 amb la direcció esportiva i el programa ‘Tu diràs’. Per conèixer-lo millor avui ens ha acompanyat per parlar-nos de la seva carrera professional.
“No exerceixo de periodista, ara treballo de comunicador”
Jordi Basté
Per a Jordi Basté, ser periodista implica buscar notícies i estar al carrer. Per aquest motiu, ha explicat que, actualment, està exercint de comunicador, ja que es passa sis hores tancat en un estudi de ràdio.
“Ara és més difícil saber separar el gra de la palla”
Jordi Basté
La gran diversitat de mitjans de comunicació i xarxes socials també ha aportat la creació de més llocs de treball en el periodisme. Tot i això, Basté afirma que s’ha creat una complicitat per saber diferenciar la informació certa de les fake news. “Ara estem pitjor que fa 10 anys” ha afegit.
Basté també ha afirmat que l’augment de les xarxes socials són un avanç tecnològic en la fluïdesa i rapidesa de la informació. En l’àmbit personal, inclús, li han suposat un “cordó umbilical” amb l’actualitat informativa, ja que no li permeten desconnectar.
La dictadura del políticament correcte
Durant l’entrevista, Basté també ha explicat que estem vivint en l’època del “políticament correcte”. Això comporta una repercussió social al moment d’equivocar-se. Segons Basté: “L’únic que fa és alimentar els discursos d’extrema dreta i això sí que em preocupa”.
Tot i això, ha afirmat que no té la intenció d’ocultar la seva opinió política: “No tinc por de parlar ni d’equivocar-me, i si ho faig demano perdó i rectifico”.
El comunicador ha afirmat que “Tendim a només poder dir allò que volem escoltar i això és un problema per la societat molt greu”.
So voleu conèixer més sobre Jordi Basté, podeu escoltar el podcast sencer prement el play!